- یکشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۳
خاموش شدن ناگهانی خودرو هنگام رانندگی یک وضعیت استرسزا و خطرناک است و دلایل متعددی برای این اتفاق وجود دارد. در این مقاله ما به موضوع خاموش شدن ناگهانی خودرو در حرکت، مراحل ایمن سازی خود و دیگران در جاده و در هنگام خاموش شدن خودرو در ترافیک، علتها، عوامل و راهکارهای رفع آن میپردازیم. در یک نگاه کلی، شایعترین دلیل آن معیوب بودن دریچه گاز یا مخلوط شدن سوخت با آب است، که باعث پایین آمدن بیش از حد دور موتور میشود.
دلایل خاموش شدن خودرو در حین رانندگی
۱- خرابی سنسور موقعیت میل لنگ
یکی از رایجترین دلایل خاموشی خودرو در حین حرکت معیوب بودن سنسور موقعیت میل لنگ است. نقش سنسور موقعیت و سرعت میل لنگ، نظارت بر قطعات متحرک موتور از جمله میل لنگ، سوپاپها و پیستونها در موتور است.
همچنین تشخیص سرعت چرخش میل لنگ نیز، یکی دیگر از کارکردهای این سنسور در موتور است. هنگامی که سنسور میل لنگ سرعت را تشخیص داد این اطلاعات را به واحد کنترل موتور خودرو ارسال میکند تا واحد کنترل، زمانبندی تزریق سوخت و سیستم جرقه زنی را تنظیم کند. سنسور موقعیت میل لنگ در حقیقت یک سنسور حیاتی برای کارکرد درست خودرو است و تمام آنچه را که باید به واحد کنترل میگوید.
اگر سنسور موقعیت میل لنگ معیوب شود، میتواند باعث روشن شدن چراغ چک خودرو یا لرزش موتور شود. یکی دیگر از نشانههای خرابی سنسور موقعیت میل لنگ این است که سرعت سنج به درستی کار نمیکند. دور سنج موتور معمولاً نشانگری است که در کنار سرعت سنج روی داشبورد قرار دارد و RPM ماشین را میخواند.
سرعت سنج هر بار که دور موتور میگیرد، افزایش مییابد و هنگامی که به سرعت مورد نظر رسیدید سرعت سنج در جای خود باقی میماند. اگر سنسور موقعیت میل لنگ معیوب باشد، دادههای نادرست و غیر عادی را به ECU ارسال میکند، رله میشود و باعث میشود سرعت سنج به طور نامنظم یا پراکنده شروع به کار کند. یکی دیگر از علائم رایج خرابی سنسور موقعیت میل لنگ، به خطر افتادن راندمان سوخت است و شما متوجه احتراق ناقص سوخت در خودرو میشوید.
راه بررسی خرابی سنسور موقعیت میل لنگ
یکی از راههای بررسی خرابی سنسور موقعیت میل لنگ، استفاده از اسکنر OBD و خواندن کدهای خطای ECU است. اگر شما دائماً کدهای خطای P0335,P0338 را دریافت میکنید؛ دلیل خاموشی ناگهانی ماشین خرابی سنسور موقعیت میل لنگ است.
اگرچه یک اسکنر OBD ممکن است در تشخیص دقیق مشکل کمک نکند، اما همچنان یک ابزار عالی برای شناسایی کدهای خطا و عیوب خودرو است.
۲- خرابی واحد کنترل موتور
مشکل دیگری که ممکن است منجر به خاموشی ناگهانی خودرو در حین رانندگی و روشن شدن چراغ چک شود، خرابی ECU یا واحد کنترل موتور و یا ماژول کنترل موتور معیوب است.
ECU چیست؟
ECU یک کامپیوتر در خودرو است که اطلاعات را از قسمتهای مختلف یک موتور احتراق داخلی جمع آوری میکند، تا مطمئن شود همه چیز بهینه و دقیق کار میکند تا کارهای موتور و خودرو به حداکثر ممکن برسد. یک ECU معیوب میتواند باعث افت ناگهانی سرعت و قدرت خودرو، راندمان سوخت و حتی از دست رفتن استارت ماشین شود و همچنین باعث شود خودرو به طور ناگهانی در حرکت خاموش شود، اما دوباره روشن شود.
همچنین، یکی دیگر از علائم خرابی ECU خودرو تکان خوردنهای خودرو در حین رانندگی و سرانجام توقف خودرو است. در این هنگام چراغ چک نیز روشن میشود. یکی از مشکلات اصلی تعمیرکاران خودروی جادهای این است که متاسفانه خرابی ECU را نمیتوانند با یک آزمایش و بازرسی چراغ چک به وسیله دستگاه دیاگ حل کنند. برای ارزیابی ECU حتماً لازم است از یک دستگاه اسکنر OBD برای یافتن کدهای خطای کامپیوتر کمک گرفت.
۳- خرابی دینام
دینام خودرو وظیفه تولید جریان ثابت برق از انرژی مکانیکی را بر عهده دارد از این انرژی الکتریکی برای راهاندازی قطعات مختلف الکتریکی مانند: چراغهای پشت آمپر، واحد تهویه ماشین، استریو، شارژ باتری و برق چراغهای جلو و عقب استفاده میشود.
اگر به هر دلیلی دینام کار خود را به درستی انجام ندهد، خودروی شما نیروی الکتریک مورد نیاز خود را از دست میدهد و منجر به خاموشی خودرو در حین رانندگی میشود. البته اگر باتری ماشین به تازگی تعویض شده باشد و به درستی کار کند، میتواند پس از خرابی دینام برای تامین برق وارد جریان شود و ماشین شما برای مدتی بدون دینام کار کند. در این حالت شما بلافاصله متوجه خرابی دینام نمیشوید، که اغلب با نشانه روشن شدن ماشین پس از از کار افتادن آن در حین حرکت بروز میکند.
آزمایش دینام
برای آزمایش دینام موتور را روشن بگذارید و همه چراغها از جمله چراغ پشت آمپر و هر قطعهای -در ماشین که از برق استفاده میکند- را خاموش کنید. تست باتری را با مولتی متر انجام دهید. یک کار اصلی در تعمیر و نگهداری خودرو استفاده از DIY یا مولتی متر در آزمایش باتری همراه با دینام در فاصله زمانی معین، مثلاً هر ۴ تا ۶ ماه است.
یک دینام سالم باید بین ۱۳.۱ و ۱۴.۶ ولت در دور آرام معمولی، برق تولید کند. اگر ولتاژ ۱۳ و بالاتر را نشان میدهد دینام موتور خراب نیست، اما هر عددی کمتر از ۱۳ سیگنال دینام معیوب است که باید دینام را تعویض کرد.
۴- باک سوخت خالی و نشانگر سوخت خراب
ممکن است تعجب کنید اگر بدانید که هزاران نفر هر ساله متوجه میشوند که ماشینشان هنگام رانندگی به دلیل خالی بودن باک سوخت خاموش میشود. مواردی نیز وجود دارد که نشان میدهد نشانگر سوخت خودرو معیوب شده است و سطح واقعی سوخت را در باک خودرو نشان نمیدهد. یکی از دلایل رایج خرابی آن خرابی واحد ارسال است.
خرابی واحد ارسال باعث میشود که گیج سوخت یا سنسور سطح سوخت بدون توجه به سطح سوخت در یک موقعیت معمولاً E یا F گیر کند.
۵- گرفتگی یا خرابی پمپ سوخت یا سیستم سوخت رسانی
اگر ماشین شما در حین رانندگی متوقف شد اما ناگهان دوباره روشن شد، شاید به دلیل خرابی پمپ سوخت است. موتور شما نیاز به تامین دقیق سوخت در یک زمان مشخص به عنوان ورودی برای احتراق برای تولید نیروی موتور دارد و پمپ بنزین نیز بخشی است که مقدار دقیق سوخت را به موتور میرساند.
اگر موتور در لحظه میزان مناسبی از سوخت را دریافت نکند، خاموش شده و از کار میافتد. خرابی پمپ سوخت در حرکت، هیچ راه حلی جز ارسال خودرو به تعمیرگاه و تعویض آن ندارد. گرفتگی فیلتر بنزین نیز میتواند دلیل دیگر این اتفاق باشد. وظیفه فیلتر بنزین تمیز کردن سوخت ارسالی از باک به موتور است. با گذشت زمان و به دلیل کثیفی و ناخالصی سوخت مصرفی ممکن است فیلتر بنزین گرفته و مسدود شود. فیلتر بنزین در دو نوع نایلونی یا کاغذی و فلزی است که با تعویض و تعمیر پاکسازی میشود.
۶- خرابی سوئیچ جرقه زن یا استارت
هنگامی که کلید را برای روشن کردن خودرو و در درون جایگاه میچرخانید، سوئیچ استارت -که پشت قفل استارت نصب شده است- میچرخد. در داخل سوئیچ احتراق صفحات فلزی بسیار ریزی باعث روشن شدن ماشین میشوند که ممکن است این صفحات به مرور زمان زنگ زده و خراب شوند. در صورت بروز چنین اتفاقی ممکن است اتصال به یکباره قطع شود و کل جرقه خاموش شود و ماشین از حرکت باز بماند.
بررسی خرابی سوئیچ جرقه زن
بررسی خرابی سوئیچ احتراق یا استارت هنگام خاموشی ناگهانی خودرو در محل کاری آسان است که هر مالکی میتواند خودش آن را انجام دهد. وقتی ماشین شما در حین حرکت خاموش شد، بررسی کنید آیا هنوز چراغهای پشت آمپر برق دارند و روشن میشوند یا خیر. اگر پشت آمپر برق نداشته باشد، احتمالاً سوئیچ احتراق خراب شده است.
۷- خرابی شمعها
یکی دیگر از اجزای حیاتی که به موتور اجازه تولید نیرو برای حرکت میدهند، شمعهای جرقه کوچک هستند. شمعها قطعاتی هستند که مخلوط هوا و سوخت را در محفظه احتراق موتور برای ایجاد احتراق مشتعل میکنند. هر سیلندر، شمع مخصوص به خود را دارد و خرابی یک شمع میتواند تا مدتها بدون علامت باقی بماند و در حرکت خودرو اختلالی ایجاد نکند. وقتی بیش از یک شمع خراب شد، ماشین شما روشن میشود، اما حرکت نمیکند یا در حین حرکت از کار میافتد.
علائم خرابی شمعها
علائم گویای دیگری نیز وجود دارند که به شما میگویند شمعها در خودرو از کار افتاده و احتمالاً موتور نیز به زودی از کار میافتد. این علائم شامل کاهش راندمان موتور، عدم شتاب گیری خودرو، خاموش شدن موتور و شنیدن صدای ضربه از موتور است. شمع خودرو را بررسی کنید؛ هر علامتی از خوردگی، ذوب شدگی یا پوشیده شدن از روغن، سوخت یا کربن نشانه خرابی شمعها است.
هنگام خاموش شدن خودرو چه کنیم؟
- ماشین خود را به کنار جاده بکشید.
- سعی کنید با دستورالعملهای بالا و بررسی خرابیها، ماشین را دوباره روشن کنید.
- از فلاشرهای اضطراری برای هشدار دادن به سایر رانندگان استفاده کنید.
- با خدمات جادهای تماس بگیرید.
منبع: carfromjapan